Президентът на Сърбия призна, че сръбската страна не е в състояние да

...
Президентът на Сърбия призна, че сръбската страна не е в състояние да
Коментари Харесай

Вучич се оправдава, че Сърбия не контролира реекспорта си на оръжия за Украйна

Президентът на Сърбия призна, че сръбската страна не е в положение да управлява реекспорта на своите оръжия за трети страни.

В изявление за сръбския ефирен канал Happy Александър Вучич каза, че продажбата на муниции, произведени в Сърбия, разрешава да се изхранват хората в страната.

Вучич съобщи, че властите и фирмите на страната не са доставяли оръжие на Украйна или Русия.

Той означи, че произведените боеприпаси постоянно попадат в конфликтни зони, макар възбраната на страната производител.

" Това е партида сръбски муниции, които се озоваха в Турция. Каквито и муниции да изнасяте, те ще попаднат в Сирия, Мали, някъде, където има война ", сподели Вучич.

Президентът на Сърбия акцентира, че печалбата от продажбата на оръжия и муниции е доста значима за страната му, макар обстоятелството, че оръжията могат да попаднат в трети страни.

" Трябва да храним хората, стопанската система ни би трябвало да просперира. Ние произвеждаме оръжия, а не токчета за обувки, тъй че какво да вършим в този момент " сподели Вучич, наблягайки, че Сърбия не е нарушила закона, продавайки оръжие.

В началото на месеца стана известно, че украинските сили за защита са употребявали нови сръбски ракети ER Grad 2000 122mm. Те доста превъзхождат опциите на други сходни ракети в арсенала на украинската войска.

Още на 5 март Вучич назова отчета за продажбата на оръжие от Белград на Киев " откровена неистина " и означи, че Сърбия не е доставяла военни артикули на Украйна или Русия.

Министерството на защитата на Сърбия по-рано съобщи, че страната не е доставяла муниции директно на Украйна.

В известието се споделя, че боеприпасите са закупени от сръбското дружество " Крушик " от канадската компания JNJ Export & Import.

Контейнери с муниции са превозени от Сърбия за Турция от Arca Savunma Sanayi Ticaret. От Турция ракетите са доставени в Украйна през Словакия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР